Home
Algemene info
-Geografie
-Klimaat
-Geschiedenis
-Economie
-Transport
-Praktisch
Ontspanning
-Bezienswaardig
-Excursies
-Watersporten
Hotels
Vliegtickets
Promoties
LinksPuerto Plata: Geschiedenis
Geschiedenis van Puerto Plata:

Puerto Plata is één van de oudste steden in de nieuwe wereld en werd reeds in 1502, slechts 10 jaar na de ontdekking van het eiland door Columbus, gesticht door Ovando omdat deze vond dat de haven beter was dan deze van Santo Domingo en het gemakkelijker was het eiland te benaderen via de noordzijde. Reeds in 1508 verkreeg het stadsrechten van de Spaanse Kroon en mocht het een wapenschild ontwerpen.

Stadhuis van Puerto Plata

Samen met de stadsrechten werden ook havenrechten toegekend, waaronder gedurende 10 jaar vrije handel met alle landen. Dit zorgde voor een enorme toename van de bevolking en de rijkdom van Puerto Plata en in de gedurende de eerste helft van de 16de eeuw was de stad één van de welvarendste van de Caraïben. In 1562 werd Puerto Plata echter getroffen door een aardbeving en de meeste handelaars vertrokken naar andere opkomende steden in de Caribische Zee of op het vasteland van de nieuwe wereld.

Nadien bleef Puerto Plata een stad van gering belang voor het Spaanse wereldrijk. Pas na de onafhankelijkheid van de Dominicaanse Republiek kreeg Puerto Plata opnieuw een rol van betekenis en het is dan ook uit deze periode dat de meeste gebouwen in de oude stad dateren.

Oude vervallen gebouwen in het stadscentrum

Vanaf de jaren '70 van de vorige eeuw werd de regio rond Puerto Plata, wegens zijn idyllische stranden, uitgebouwd tot het belangrijkste vakantieoord in de Caraïben.